ОМД Го поздравува потегот на австралиската влада да го отстрани префиксот ‘Славо’

ОМДОбединетата македонска дијаспора ја пофалува одлуката на премиерот Јулија Гилард, министерот за надворешни работи Кевин Руд и австралиската влада да се откаже од административни директива од 1994 година, кој имаше ‘slav’ (Словенски) префикс како опишувач на Македонците во Австралија.

Членот на Управениот одбор на директорри на ОМД од Перт Даме Крцоски додаде:

“Владата на Австралија треба сега, исто така се откаже од своите дискриминаторски став против Република Македонија, со испуштање на ” поранешната југословенска “ номенклатура, и признавање на Македонија под нејзиното вистинско име Номенклатурата беше воведен во 1994 година. , без никакви парламентарна дебата или соодветна контрола, и без совет од македонската заедница. “

Македонците во Австралија направија значителен придонес за развојот на земјата, и заслужуваат да бидат третирани со почит. Многу години македонската заедница се залага за Австралија да се развие само, суптилна и оддржлива политика, позиција на правото на Македонија да се само-идентификација, како што е загарантирано со Повелбата на ОН.

“Сликата на Австралија и угледот во меѓународните односи е повредена од страна на актуелната политика и позиција на Македонија, 133 земји во светот веќе ја признаа Македонија под нејзиното уставно име, вклучувајќи ги САД, Канада, Велика Британија, Русија, Турција, Израел, Индија, Кина и Индонезија. Австралија мора да го стават своите национални и меѓународни интереси пред ситни барањата на грчкото лоби во Канбера “, вели Ордан Андреевски, директор ОМД за австралиско интероперативност.

ОМД би сакал да им честитам на Македонско Австралиската заедница и нејзините многу организации, за нивната истрајност во работата за да се елиминира анти-македонски дискриминација во Австралија, како и подобрување на билатералните односи меѓу Австралија и Македонија.

Се вели во соопштението на ОМД Австралија

извор Macedonia-News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Chicago Macedonian young Professionals ,Social Event at Rooftop

Wed Feb 22 , 2012
February 27 at 5:30 PM on Thursday – you’ve been in meetings all day, on conference calls, pushing paper, making deals, and can’t wait for Friday. You could drag yourself home, throw on your pajamas, and sink into a Thursday evening stupor in front of your TV
umd-mace-Networking

You May Like